Zomersalon

In juni opent Cocoon House niet alleen haar deuren van de nieuwe showroom in Hilversum, maar verwelkomt zij tevens een gevarieerde selectie van design en kunst in een bonte zomersalon. In deze expositie treedt het werk van gerenommeerde vormgevers in interactie met de karakteristieke vintage meubels uit de Cocoon House-collectie.

Gezamenlijk hebben stylist Sander van Eyck en curator Wisse Trooster een boeiende dialoog gecreëerd, waarbij elk design item, kunstwerk en elk meubelstuk zijn eigen verhaal vertelt.

Deelnemers; Dirk Duif, Fransje Gimbrere, Inge Simonis, Karel Bodegom, Kiki van Eijk, Marcio Pontes, Mariekke Jansen, Nienke Sikkema, Sandra Keja Planken, studio mo man tai, Studio Range, Sven Jansse, The Novel Grey.

Het werk is verkrijgbaar bij Cocoon House. Adres: Kerkbrink 16, 1211 BX Hilversum.

Klik hier voor het persbericht en tekst en afbeeldingen van de deelnemers.

Scroll verder naar beneden en ontdek de deelnemers!

Dirk Duif

Dirk Duif creëert meubels en sculpturen met staal als primair medium, waarbij elk stuk een unieke expressie belichaamt en vrij evolueert van vooraf bepaalde maten, waardoor ze ademen met een eigen leven. Als 24-jarige ontwerper/kunstenaar uit Eindhoven, Stijp-s, is hij van jongs af aan nieuwsgierig geweest naar hoe dingen werken en vormgegeven zijn. Deze obsessie komt tot uiting in zijn creaties, waarbij hij gelooft in het vrije evolutieproces, resulterend in objecten die vakmanschap en artisticiteit belichamen.

Vorige
Volgende

Fransje Gimbrere

Fransje Gimbrère, ontwerper en onderzoeker uit textielstad Tilburg, studeerde in 2017 af aan Design Academy Eindhoven met haar Standing Textile(s).

Sindsdien heeft ze al over de hele wereld geëxposeerd en haar visie en kennis gedeeld, en installeerde ze enkele iconische site-specific werken waaronder Cirrus (raadzaal Gemeente Tilburg), Physis (entree Koopmansgebouw, Tilburg University) en Crafted Columns voor Róhe Frames (Amsterdam Fashion Week).

Physis is ontwikkeld door Fransje Gimbrère in het Textiellab, Tilburg. Hier onderzocht ze een jaar lang óf en hoe ze haar 3D-weefmethode kon vertalen naar de industriële weefgetouwen. Dit resulteerde in prachtige meesterwerken met elk een unieke programmering. Afhankelijk van hoe het licht op de transparante kettingdraden van Physis valt, zal het patroon je visueel blijven verrassen.

Inge Simonis

Als kind wilde Inge Simonis architect worden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zij koos voor de studie ruimtelijke vormgeving aan St. Joost te Breda. In haar laatste studiejaar kwam ze in aanraking met keramiek, dat haar focus helemaal veranderde.

Tegenwoordig ontwerpt en produceert Simonis kleine series en exclusieve objecten in keramiek, uiteenlopend van servies tot vazen en lampen. Het werk van Simonis kenmerkt zich door een lichte vormgeving, waarin toeval en verrassing duidelijk een rol spelen. Haar grote inspiratiebron blijft architectuur.

Het werk dat Inge Simonis op de zomersalon laat zien is een nieuwe serie die voortkomt uit haar liefde voor architectuur. Elke lamp en plantpot is geinspireerd op stijlkenmerken uit verschillende bouwstijlen, gecombineerd met fel gekleurd glazuur. Elk stuk in deze serie is uniek.

Vorige
Volgende

Karel Bodegom

interieurarchitect – product ontwerper – ruimtelijk kunstenaar dynamisch vindbaar op social media onder @kcbodegom, daar ervaar je hoe veelzijdig het vak ontwerpen wordt opgerekt tot het maximale. Bij Cocoon House worden moderne klassiekers gecombineerd met hedendaagse technieken en nieuwkomers, daar past het door Bodegom bedachte en ontworpen verwarmingssysteem LLeHs perfect bij. LLeHs staat voor long lasting electric heating system. Het verwarmt de mens in de ruimte, met de ervaring van in het “zonnetje” zitten.

Uit de serie van 8 toont Bodegom 3 modellen, een hangend model, een vrijstaand model en een wandmodel. De warmte afgifte is maximaal veilig 70 graden, wat zorgt voor een comfort warmte van plaatselijk rond de 20 graden bij een binnentemperatuur van 16 graden. De cirkel versies worden ingezet voor ruimtelijke verwarming, van woonkamer tot kerk. Voor kastelen – fabrieksgebouwen en paleizen zijn complete systemen ontwikkeld i.s.m AJE- design en de Pillen Group.

Vorige
Volgende

Kiki van Eijk

Kiki van Eijk, ontwerper, kunstenaar en docent, samen met Joost van Bleiswijk oprichter van Studio Kiki&Joost, stimuleert al meer dan twee decennia verbeelding en intuïtie. Haar kleurrijke, verfijnde werk varieert van meubels tot installaties, met vakmanschap en menselijk contact als constante elementen. 

Haar sculpturen zijn wereldwijd tentoongesteld en ze heeft samengewerkt met merken als Coachella, Hermès en Google. Werkend vanuit Eindhoven gebruikt ze ambacht als brug tussen verleden en toekomst, en leidt ze Studio Thinking Hands aan de Design Academy Eindhoven. Ze zet zich ook in voor sociale projecten met design, waarbij ze design gebruikt voor gemeenschappelijk sociaal welzijn.

Vorige
Volgende

Marcio Pontes

Márcio Pontes, Braziliaanse kunstenaar tussen Amsterdam en São Paulo, verkent geometrie, lijnen en kleuren, geïnspireerd door Braziliaans modernisme. Zijn creaties combineren fijne kunst, digitale en handgemaakte technieken, spelen met vormen, ruimte, kleuren en optische effecten. Zijn kunst belichaamt een fusie van kunst en ontwerp, waardoor interieurs een moderne uitstraling krijgen.

De Optical serie toont unieke kunstwerkdozen met digitale prints op plexiglas, creërend visuele effecten met kleuren en bewegingen. De Folded serie omvat kleurrijke ontwerpen op Japans papier, handgemaakt gevouwen en geplaatst in transparante dozen, waarbij optische effecten van elke zijde van het papier worden benut.

Vorige
Volgende

Mariekke Jansen

Mariekke Jansen’s speelse gebruik van wollen materialen vermengt zich met haar liefde voor textielambachten. Haar werk draait om wolafval. Ze experimenteert met verschillende technieken zoals tuften en vilten en door deze unieke manier van het gebruik van wol, creëert Mariekke herkenbare, unieke fauteuils.

Door de bekleding en de vulling samen te vouwen, creëer je stevigheid in de rugleuning voor een stevige zitting.

Vorige
Volgende

Nienke Sikkema

Glas is een gek en ontzettend fascinerend materiaal”, vindt Nienke Sikkema. “Als het koud is, is het statisch, ontoegankelijk en lastig om mee te werken, maar met heet glas zijn de mogelijkheden oneindig. Je kunt het opblazen erin knippen, eraan trekken, ermee slingeren en ga zo maar door”.
“Glasblazen is lastig te leren en het kan jaren duren, maar als je het materiaal leert begrijpen kun je er echt mee spelen” zegt Nienke. “Dan gaat er een hele wereld vol kleur en vormen voor je open”.

Al haar ontwerpen komen dan ook voort uit dat “spelen met glas”.
“Ik laat het glas druipen, stapel het op en rol het tot een kandelaar of boetseer er dieren van. Zolang het glas het maar toelaat en ik het niet hoef te forceren.
Vorm, kleur, transparantie, schittering, ik probeer alle kwaliteiten die glas heeft te gebruiken in mijn ontwerpen.
Hopelijk zien mensen dan de lol van het maken terug in het werk dat daardoor ontstaat”.
Vorige
Volgende

Sander van Eyck


Met zijn studio Cocoon Living ontwerpt Sander van Eyck ruimtes die grootstedelijk en eigentijds ogen, maar tegelijkertijd warm aanvoelen. Krachtige collectables, mid-century design en andere grote gebaren vormen een belangrijk uitgangspunt in elk project. Zijn liefde voor het verleden speelt een belangrijke rol in zijn werk. Of het nu een oud meubelstuk betreft of een historisch pand, iets wat goed is wil hij behouden én beter maken. Statement features gaan gepaard met een gelaagdheid in de gebruikte materialen en een sober kleurgebruik. Rust en ruimte vindt hij juist belangrijke waarden in een interieur.

Vorige
Volgende

Sandra Keja Planken

Sandra Keja-Planken is een multidisciplinair ontwerper en kunstenaar. Veelal antropomorfe design en collectible kunstvoorwerpen. De werken van Keja-Planken laten je zoeken naar de verbinding tussen mens, natuur en hun gedrag. Met haar fascinatie voor de natuur werkt ze op positieve manier met rest, recycle- en natuurlijke materialen welke voor handen zijn. 

Haar betoverende objecten variëren van glas & textiel kunst tot unieke weef wandtapijten en getufte objecten. Ze doen denken vaak aan morphing natuurvormen. Zoals een soort landschap of koraal dat groeit op de bodem van de zee. De verzamelobjecten geven het menselijk en natuurlijk hart weer waar Keja Planken creëert in een flow waarbij ze het geluid van mens en natuur laat samen komen tot “Nature’s visual sound”. Ze lijken dan ook te veranderen of anderszins in beweging te zijn hoe langer je er naar kijkt. En showen Sandra haar fascinatie met de Umwelt die wij als mens maar nauwelijks waarnemen.

Vorige
Volgende

studio mo man tai

[mó, man, tai] (Kantonees) betekent ‘geen probleem’ en is het designlabel en studio van Ulrike Jurklies en Paul Bas. Ze delen hun passie voor kleuren, materialen en haptiek en de zoektocht naar nieuwe, creatieve en duurzame oplossingen. Ze houden ervan om hun handen vuil te maken en te zien hoe een ontwerp zich ontwikkelt. Visuele verhalen vertellen is hun passie – “Het geeft veel voldoening om de kijker emotioneel te raken met onderwerpen waarvan wij geloven dat ze, vanwege hun relevantie, een grote maatschappelijke betekenis (kunnen) hebben.”


mo man tai mobile, dit tijdloze ontwerp is als een “DIY” product gelanceerd in 2021. De individuele vormen worden laser-gesneden uit resten acrylaat die verzameld werden door Pyrasied en vervolgens in een “mix-n-match” proces in opvallende kleurencombinaties worden samengesteld. De afzonderlijke onderdelen worden verbonden met fijne metalen staafjes, ringen en draaikoppelingen die zorgen voor een hoogwaardige, dynamische en duurzame uitstraling.

Vorige
Volgende

Studio Range

Met eerdere carrières op topniveau in de verschillende werelden van architectuur en performance art, lijken Laurens Deuling en Giulia Dunes, oprichters van Studio Range, op het eerste gezicht wellicht een ogenschijnlijk ongebruikelijke combinatie. Toch leerde ze al snel dat het juist de combinatie van hun unieke perspectieven zijn, die tot vooruitstrevende en persoonlijke concepten leidt. Met hun creatieve visie, technische kennis, en onberispelijk oog voor detail, ontwerpen ze ruimtes en producten die inventief, uitnodigend en intiem zijn.

In de hedendaagse cultuur, waarin “morgen” de drijfveer is en “tijd” alsmaar sneller lijkt te gaat, heeft Studio Range vormgegeven aan een object die uitnodigt om stil te staan; Impact.

Een object waarbij men herinneringen koestert en een fysieke plek in het dagelijks leven geeft. “De waarde van bezittingen gaat vaak niet over het object zelf maar over de emotionele betekenis die we eraan toekennen. Meer dan enkel objecten in een interieur worden bezittingen een verlengstuk van onszelf, als een monument van herinneringen”. Impact introduceert een tastbare vorm van reflectie welke wordt gevoed door persoonlijke verhalen en kleinere objecten die aan de achterzijde toegevoegd kunnen worden. Met zijn tijdloze vorm en sprankelende kleuren vindt impact zijn plaats in elk hedendaags interieur. Koester, in het nu.

 

Vorige
Volgende

Sven Jansse

Sven Jansse (Rotterdam, 1987) opereert op de grens van architectuur, kunst en design. Ontwerpend onderzoek naar architecturale typologieën door middel van abstractie of herinterpretatie staat centraal in zijn werk. Gedreven door een fascinatie voor thema’s zoals kleur en textuur, fungeren de projecten als mediator tussen onze dagelijkse realiteit en een meer dromerig, parallel universum.

Schuimlampen
De Schuimlampen refereren naar architecturale concepten zoals sokkels, zuilen en gestapelde volumes, maar zijn uitgevoerd in een materiaal dat doorgaans wordt geassocieerd met zachtheid, buigbaarheid en comfort. Ondanks hun massieve en gewichtige uitstraling, wiegen de lampen zachtjes heen en weer wanneer ze worden aangeraakt.

Vorige
Volgende

The Novel Grey

Novel Grey is opgericht door Marjolein en Jan-Paul Deurloo als high-end interieur wanddecoratie label met luxueuze wandtegels en -objecten. Dit ontwerperskoppel werkt in een material driven designstudio en maakt artistieke handgemaakte wandtegels en objecten van wastebased beton. Zo besparen ze tot wel 76% CO2. Daarmee is Novel Grey ’s werelds eerste duurzame tegelmerk ter wereld met ontwerpen geïnspireerd door de natuur.

De Novel Grey collectie bestaat uit luxueuze wandtegels en -objecten gemaakt van duurzaam beton. Geïnspireerd door de natuur ontstaat perfectie door imperfectie in zowel organische als geometrische vormen. Biophilic design, oftewel het welbevinden van de gebruiker staat centraal in de ontwerpen, waardoor ze oogstrelend en toegankelijk zijn voor iedereen. Alle 3D wandobjecten van Novel Grey hebben met hun verrassende en verfijnde afwerkingen een buitengewone look en feel.

Vorige
Volgende

Cocoon House

Cocoon House, bekend om zijn zorgvuldig samengestelde assortiment van antiek uit de 20e eeuw, design items en kunstwerken, wordt geleid door interieur- en productontwerper Sander van Eyck, in samenwerking met zakenpartner Freerk Mandema.

Verantwoordelijk voor de styling van Cocoon House is Cocoon Living Interior Design Studio, onder leiding van Sander van Eyck, wiens ontwerpen moeiteloos stedelijke verfijning combineren met tijdloze warmte.

Vorige
Volgende

Wisse Trooster

Wisse Trooster werkt met een verscheidenheid aan materialen en in meerdere disciplines. Zijn klok, Hands of Time, met een wijzerplaat gemaakt van een versleten schuurschijf van Design Academy Eindhoven, werd in 2017 tentoongesteld in de galerie van Rossana Orlandi. Met de wandlampen collectie Re-Editions won hij in 2022 een Interior Design Best of Year Award.

Nadat hij in 2016 begon met het verzamelen van Dutch Design op zijn Instagram-account @wisse_design, heeft hij zijn werk uitgebreid met het scouten van design en het cureren van exposities. Met als startpunt het organiseren en cureren van de Design Rides tijdens Dutch Design Week, heeft hij inmiddels, in partnerschap met Isola uit Milaan, exposities georganiseerd in Eindhoven, Milaan en Londen. Daarnaast heeft hij op eigen titel presentaties gecureerd bij winkels, tijdens Glue Amsterdam en een talenten area bij de VT Wonen beurs.s

Vorige
Volgende