Designsalon

Voor een periode van twee maanden kan je je onderdompelen in hedendaags Nederlands design, omringd door de tijdloze elegantie van de prachtige collectables van COCOON HOUSE.

Save the date! Op 7 mei van 16:00 tot 19:00 vindt de officiële openingsborrel plaats — een perfect moment om elkaar te ontmoeten en je te laten inspireren. Iedereen is van harte welkom!

Met werk van: Marie van der Kroft, Floris Wubben, Teun Zwets, Jana Kleine-Kalmer, Piet Hein Hoeksma, Phlox van Oppen, Florian Regtien, Willem Zwiers, Michela D’Angelo en Wisse Trooster.

Curator: Wisse Trooster
Collectables en styling: Sander van Eyck.

De tentoonstelling is te bezoeken van 24 april t/m 28 juni. Geopend op vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 17:00. Op andere dagen op afspraak. Cocoon House, Kerkbrink 16, Hilversum.

Scroll verder naar beneden en ontdek de deelnemers!

Piet Hein Hoeksma

Piet Hein Hoeksma heeft in 2013 zijn master Architectuur afgerond aan de TU Delft. In 2020 is Piet Hein Design opgericht. Piet Hein Hoeksma is ontwerper en maker van design en architecteur. De realisatie van architectuurprojecten vindt plaats onder Bouwpioniers waar Piet Hein Hoeksma sinds 2025 mede-directeur van is. 

In 2023 heeft Piet Hein Design de Tensegrity Lamp gelanceerd. Tensegrity is een manier van construeren waarbij drukelementen op hun plek worden gehouden met alleen trekelementen.  

Deze lamp omschrijft een gelijkmatig 20-vlak met een doorsnede van 1 meter. Hij is opgebouwd uit essen houten drukelementen en RVS trekelementen. Tussen de trekelementen bevinden 23 ge-3d-printe LED armaturen. 

Vorige
Volgende

Floris Wubben

De studio van Floris Wubben staat bekend om zijn karakteristieke creaties die functionele kunst met sculpturaal design combineren. De studio geniet internationale erkenning vanwege zijn innovatieve benadering van keramiek en ontwikkelt unieke stukken met behulp van speciaal gebouwde extrusiemachines. Elk ontwerp ontstaat uit een zorgvuldig samenspel van natuurlijke materialen, experimentele technieken en artistieke intuïtie, wat resulteert in werk dat zowel rauw als verfijnd aanvoelt. Door voortdurend de grenzen van materiaalmogelijkheden en productiemethoden te verleggen, blijft de studio toegewijd aan het herinterpreteren van traditionele processen en het herdefiniëren van de grenzen van design.

Vorige
Volgende

Jana Kleine-Kalmer

Jana is opgeleid als interieurarchitect, maar haar werk strekt zich uit over architectuur, meubel- en ruimtelijk ontwerp en kunst. Ze zoekt in haar werk de balans tussen het wilde en spectaculaire en het harmonieuze en functionele. Geworteld in het Duitse platteland en nu woonachtig in Amsterdam, haalt ze plezier uit het maken van persoonlijke ontwerpen die mensen inspireren.

In haar kunst laat Jana structuren zich op een natuurlijke manier ontwikkelen, zonder te sturen naar een perfect resultaat. De reeks Organic Sequences ontstond als een manier om rust en ruimte te creëren in reactie op de druk van het dagelijks leven. Wat begon als ontspanning groeide uit tot een meditatieve praktijk, waarbij elke illustratie een unieke weerspiegeling is van het moment en haar gemoedstoestand.

Vorige
Volgende

Marie van der Kroft

Atelier Makr ontwerpt interactieve objecten die reageren op gebruiker en omgeving. Materiaal is geen passief element, maar vormt actief mee door spanning, vervorming en beweging. Elk ontwerp komt tot leven door de samenwerking tussen mens en materiaal, waarbij elke interactie de vorm beïnvloedt.

Pressence; flexibele metalen lampen die hun vorm krijgen door spanning in het materiaal en de invloed van de gebruiker. Het metaal vormt zich organisch en creëert zo een unieke, interactieve sculptuur.

Impress; Een kast die reageert op het gewicht van objecten dankzij flexibele zijwanden. De vorm verandert tijdelijk door interactie met de gebruiker, maar keert daarna terug naar de oorspronkelijke staat.

Vorige
Volgende

Michela D'angelo

Door de combinatie van technieken, materialen en gevoelens creëert Michela D’Angelo een verscheidenheid van sculpturale objecten, in een surrealistische sfeer tussen een materiële, plantaardige, dierlijke en menselijke wereld. Elk individueel object is het resultaat van een mix van verschillende culturele realiteiten en menselijke relaties die de persoonlijke ervaringen van de ontwerper, ambachtsvrouw en ondernemer weerspiegelen.

De collectie Travellers varieert in tijd en plaats, van mediterrane landen tot de Nederlandse cultuur van reizigers en handelaren. De producten geven stem aan een verscheidenheid van materialen, waardoor ze met elkaar communiceren. De technieken zijn geworteld in de traditie, met een vernieuwde en actuele drang naar innovatie.

 
Vorige
Volgende

Phlox van Oppen

Phlox van Oppen is een kunstenaar die onderzoekt hoe afgedankte materialen een nieuw leven kunnen krijgen in een wereld die gebukt gaat onder overconsumptie. Met een focus op duurzaamheid en sociale kwesties transformeert zij oude kledingstukken en alledaagse textielen door middel van technieken als tuften, weven en borduren.

Tijdens haar master aan de Swedish School of Textiles verkent Phlox de grenzen van het weven. Haar werk beweegt zich tussen constructie en deconstructie, met inspiratie uit natuurlijke processen en verval. Experiment en het hergebruik van garens staan centraal, met als doel het weefambacht vanuit een vernieuwend perspectief te benaderen.

Vorige
Volgende

Florian Regtien

Florian Regtien (2000, Amsterdam) begon tijdens de lockdown met het customizen van kleding en ontwikkelde zich via de Jean School tot multidisciplinair kunstenaar, met denim als rode draad. Dankzij steun van het Stimuleringsfonds verdiepte hij zich in ambacht en materiaal, wat leidde tot zijn eerste solo-expositie. Hij werkt in De Pijp en is ook actief als acteur.

Blue Thumbs is een stoel gemaakt van hout, 360-stretch denim, denimresten van oude jeans en circa 24.000 messing spijkers. Ontstaan mede dankzij therapeutische begeleiding bij autisme.

Beautiful if Used is een stoel vervaardigd uit chroomstaal, 100% gerecycled katoen selvedge denim en denimresten van oude jeans. Hoe meer de stoel slijt, hoe mooier hij wordt.

Vorige
Volgende

Teun Zwets

Teun Zwets verenigt intuïtieve creativiteit met een focus op transformatie, en ontwerpt werk dat functionaliteit en esthetiek naadloos combineert. Centraal in zijn praktijk staat de toewijding om het over het hoofd geziene te herwaarderen—afgedankte of vergeten materialen verheft hij tot opvallende, vernieuwende creaties. Als afgestudeerde van de gerenommeerde Design Academy Eindhoven benadert Zwets design als zowel een praktische als artistieke onderneming, gekenmerkt door uitzonderlijk vakmanschap. Zijn experimentele beginjaren zijn uitgegroeid tot een herkenbaar oeuvre van op maat gemaakte, verzamelbare stukken die duurzaamheid en tijdloze kwaliteit benadrukken. Zwets vindt schoonheid in imperfectie en viert de unieke verhalen die in de door hem hergebruikte materialen schuilgaan.

Vorige
Volgende

Willem Zwiers

Willem Zwiers is een autonoom ontwerper wiens praktijk gedijt op intuïtie en experiment. Als Cum Laude-afgestudeerde van de Design Academy Eindhoven in 2023 en genomineerde voor de prestigieuze Melkweg Award, heeft Zwiers erkenning gekregen voor zijn innovatieve benadering, die tot uiting komt in Willem’s Ceramics Atelier. Zijn werkwijze—beschreven als “thinking hands”—is geworteld in het verkennen van de essentie van materialen, waar vorm en kleur op onverwachte manieren samenkomen. Door zijn eigen gereedschappen en methodes te ontwikkelen, verlegt Zwiers de grenzen van conventioneel design en creëert hij werk dat percepties uitdaagt en de mogelijkheden van ambacht en creativiteit verruimt.

Vorige
Volgende

Wisse Trooster

Wisse Trooster werkt met een verscheidenheid aan materialen en in meerdere disciplines. Zijn klok, Hands of Time, met een wijzerplaat gemaakt van een versleten schuurschijf van Design Academy Eindhoven, werd in 2017 tentoongesteld in de galerie van Rossana Orlandi. In samenwerking met Moooi Carpets maakte hij tapestry art met afbeeldingen van de gebruikte schuurschijven. 

Nadat hij in 2016 begon met het verzamelen van Dutch Design op zijn Instagram-account @wisse_design, heeft hij zijn werk uitgebreid met het scouten van design en het cureren van exposities. Met als startpunt het organiseren en cureren van de Design Rides tijdens Dutch Design Week, heeft hij inmiddels, in partnerschap met Isola uit Milaan, exposities georganiseerd in Eindhoven, Milaan en Londen. Daarnaast heeft hij op eigen titel presentaties gecureerd bij winkels, tijdens Glue Amsterdam en een talenten area bij de VT Wonen beurs.

Vorige
Volgende

Sander van Eyck

Met zijn studio Cocoon Living ontwerpt Sander van Eyck ruimtes die grootstedelijk en eigentijds ogen, maar tegelijkertijd warm aanvoelen. Krachtige collectables, mid-century design en andere grote gebaren vormen een belangrijk uitgangspunt in elk project. Zijn liefde voor het verleden speelt een belangrijke rol in zijn werk. Of het nu een oud meubelstuk betreft of een historisch pand, iets wat goed is wil hij behouden én beter maken. Statement features gaan gepaard met een gelaagdheid in de gebruikte materialen en een sober kleurgebruik. Rust en ruimte vindt hij juist belangrijke waarden in een interieur.

Vorige
Volgende

Cocoon House

Cocoon House, bekend om zijn zorgvuldig samengestelde assortiment van antiek uit de 20e eeuw, design items en kunstwerken, wordt geleid door interieur- en productontwerper Sander van Eyck, in samenwerking met zakenpartner Freerk Mandema.

Verantwoordelijk voor de styling van Cocoon House is Cocoon Living Interior Design Studio, onder leiding van Sander van Eyck, wiens ontwerpen moeiteloos stedelijke verfijning combineren met tijdloze warmte.

Vorige
Volgende